Новини

България – държавата на обещанията

Два дни преди поредните за България избори, ще разгледаме и обобщим социалните обещания на партиите очакващи се да влязат в следващото Народно събрание.

Някои от намеренията на партиите съвпадат. ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ се дублират в желанието си в борбата срещу домашното насилие, нуждата от получаване на социални помощи, облекчени условия за осиновяване както и нуждата от намаляване на бюрокрацията. Новата коалиция и БСП искат повишаване на „вдовишката добавка“ към пенсията до 30%. И трите политически сили искат увеличение на пенсиите, без предложения как да се случи това. Има и уникални по рода си предложения, като например идеята на БСП за нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години или безплатни лекарства за всички деца до 14 г. и възрастни над 75 г.

ГЕРБ-СДС“:

Минималната работна заплата ще стане 1500 лева, средната – 3000 лева, а средната пенсия ще се повиши до 1200 лева, но всичко това при условие, че Брутния Вътрешен Продукт достигне до 240 млрд. лева в следващите 4 г. Това е заявено от Бившият социален министър Деница Сачева. По данни на НСИ за момента размерът на БВП през 2022 г. е 165.3 млрд. лева, а по настоящем минималната заплата е 780 лева. Това означава, че при пълен управленски мандат, изпълнен от ГЕРБ, партията си представя икономиката да нарасне с 45%, минималната заплата – с 90%, средната – с 60%, а средната пенсия – с 80%.

Партията е посветена и в борбата с безработицата (която е на исторически най-ниски стойности в момента), е планирано активиране на трайно икономически неактивните, промяна в регламента за изплащане на парични обезщетения при безработица – с намаляващ размер след 4-ия месец престой без работа.

От ГЕРБ смятат, че е нужно продължаване на плавното увеличаване на възрастта и стажа за придобиване право на пенсия, което е заложено в Кодекса за социално осигуряване. След пенсионна възраст пък партията е заложила на осигуряване на подкрепа за активен живот на възрастните хора и остаряване в добро здраве, като балнеолечение за възрастни хора, покриване на разходи за изработване на очила и зъбни протези.

„Продължаваме Промяната – Демократична България„:

Новата коалиция също залага за вдигане на минималната работна заплата, която да достига 50% от средната брутна заплата в страната или 910 лева за 2024 г. Основен фокус в платформата на обединението са инвестициите в образование и продължаващо обучение за по-добра реализация в бързо променящия се пазар на труда.

Някои от изброените приоритети за управление на страната са: По-големи данъчни облекчения за млади семейства с деца; Продължаване на увеличението на пенсиите сравними с тези на пенсионерите в другите европейски страни; Промяна в системата на ТЕЛК, която да гарантира справедлива оценка на нуждите, Подобряване на системите за защита от домашно насилие и изграждане на национална информационна система за случаите на домашно насилие и други.

„ДПС“:

В скромната предизборна кампания на ДПС е посочено, че заедно в социален план е взаимодействие между различните групи в обществото – етнически, религиозни, социални. Партията предлага антикризисна програма, защитаваща доходите на хората. Без да навлиза в конкретизиране.

Възраждане“:

В програмата на партията за предстоящите избори е обявена, че е важен процесът на подпомагане на раждаемостта само на онези граждани на България, които са вписани в социално-обществената система и допринасят за развитието на страната чрез труда си. Това ще се осъществи, като детските добавки бъдат увеличени и се дават на всяко дете, но само като право да бъдат приспадани от дължимите от родителите му данъци.

Според партията сега съществуващата пенсионна и социално-осигурителна система трябва да бъде реконструирана из основи. 

„БСП“:

БСП има конкретни предложения за младите, за безработните и за пенсионерите като раздава конкретни суми.
За младите: еднократна помощ при раждане на първо дете – 600 лв., на второ дете – 1200 лв., на трето дете – 1700 лв., за всяко следващо – 300 лв., обезщетение за майчинството през втората година в размер на минималната работна заплата, нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години и безплатни лекарства за всички деца до 14 г. възраст.
За безработните: увеличение на дневното обезщетение за безработица съобразно ръста на минималната заплата и максималния осигурителен доход, увеличение на средствата по Националния план за действие по заетостта с 10%
За пенсионерите: преизчисляване и повишение на пенсиите, увеличение на вдовишките надбавки, безплатни лекарства за хората над 75-годишна възраст или пенсионерите„

Български възход“:

Български възход има желанието да работи в защита на българското семейство и традиционните ценности. Други главни приоритети са: изготвяне и приемане на законодателство за дългосрочната грижа и цялостно подобряване на социалните услуги, разработване на механизъм за регулярна актуализация на пенсиите и преговори с ЕС за въвеждане на единна европейска пенсия на територията на съюза, осигуряване на адекватно обучение и квалификация на освободените служители във връзка с климатичната трансформация, учене, повишаване на квалификацията и развитие през целия живот.

Какъв ще е изходът от предстоящите избори на 2-ри април и дали обещанията за по-светло бъдеще на България ще бъдат спазени предстои да разберем.