Новини

517 завършени дела от Административен съд Видин през изминалата година

Общо 517 е броят на свършените дела от Административен съд – Видин през 2022 година. От тях 422 са решени по същество, а останалите 95 са прекратени. Това показва отчетния доклад за резултатите от дейността на Административния съд във Видин.

В доклада си председателят на съда – съдия Антония Генадиева отбеляза, че образуването и движените на делата в Административен съд – Видин са съобразени с нормативните изисквания, както и че качество, бързина, срочност в съдебното производство са основните изводи, които се налагат от направения отчет за дейността на съда.

През изминалата година новообразуваните дела са 536, а 55 са неприключили от предходните отчетни периоди. Така общият брой на делата за разглеждане възлиза на 591. През отчетния период завършените дела са 517, от които 252 са касационни и 265 – първоинстанционни. Данните показват, че решени по същество са 422 дела, 95 пък са прекратените. За бързината в администрирането и правораздаването в Административен съд Видин е показателен и фактът, че от общо свършените 517 дела, малко над 460 са свършени в срок до 3 месеца, което в процентно съотношение се равнява на 90 на сто.

За качеството на работата на съдиите от Административния съд пък е показателен резултатът от касационната проверка на Върховния административен съд. През 2022 година от общо свършените 265 административни дела са обжалвани близо 90. Фактът, че около 70 процента от постановените съдебни актове по административните първоинстанционни дела не са обжалвани е показателен за добрата работа на магистратите. „За поредна година Административен съд Видин постигна изключително добри резултати, реализирани благодарение на потенциала, желанието и отговорността, с които съдиите и съдебните служители изпълняваха своите задължение” – подчерта председателят на съда Антония Генадиева.  

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.