Новини

До 13 април стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна

До 13 април земеделските стопани могат да кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна. Утвърденият бюджет е в размер на 213 милиона лева – съобщават от Държавен фонд „Земеделие”.

От 3 до 13 април стопаните могат да кандидатстват по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна”. Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” бюджет по помощта е в размер на 213 милиона лева. Той се разпределя в две основни направления. Едното е за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, като тук са предвидени 102 милиона лева. Второто направление е за плодове и зеленчуци, винени лозя, тютюн, ориз, маслодайна роза, салати, култивирани гъби и други, като тук помощта ще е в размер на 111 милиона лева.

Заявленията за подпомагане ще се подават в общинските служби по земеделие по постоянен адрес на кандидата – физическо лице или по адреса на управление на кандидата – юридическо лице или едноличен търговец. Предвижда се финансовата подкрепа да бъде изплатена до 28 април 2023 година. Максималният размер на помощта е до 250 000 евро на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. При определянето му ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през  предходната година. Важно е да се отбележи, че условията за допустимост в различните сектори са разписани подробно в указанията за прилагане на държавната помощ, които са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие”.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.