Новини

Великден във Видин

Видин отбеляза най-светлия християнски празник Великден. В Пасхалната нощ стотици видинчани се събраха около катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“, за да посрещнат вестта за възкресението на Спасителя Иисус Христос.

Християнството определя Великден за празник на всички празници, защото се смята, че Възкресението на Божия син е най-великото събитие в историята на човешкия род. От вчера започна т.нар. „Светла седмица“. Според християнската традиция, в продължение на 40 дни, вярващите си разменят поздрава „Христос Воскресе” – „Воистина Воскресе”. Дошлите в катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ в Пасхалната нощ, също чуха вестта за възкресението на Спасителя. Вчера сутринта, на Светли понеделник, Пасхална утреня и Божествена света литургия бе отслужена и в Алботинския скален манастир край село Градец. Тя бе водена от Видинския митрополит Даниил в съслужение с архимандрит Самуил. 

Алботинският скален манастир е бил обитаван от монаси исихасти през 14-ти век. Днес достъпът до светата обител е възможен благодарение на дарители, който преди няколко години са изградили  циментови стъпала и парапет, както и чешма в подножието на хълма. На поляната в местността „Алботин“ е изграден и параклис „Възкресение Христово“ където всеки вярващ може да запали свещица за здраве и благополучие. 

За още новини последвайте нашата фейсбук страница. 

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.