Новини

Отбелязваме Европейска седмица на имунизацията

Под мотото „Всяка доза има значение” отбелязваме Европейската имунизационна седмица. Тя се провежда в периода от 23 до 29 април.

Европейската имунизационна седмица е отбелязана за първи път през 2005 година. От тогава до сега всяка последна седмица на месец април, в рамките на тази инициатива Световната здравна организация и местни партньори в областта на общественото здравеопазване с общи усилия повишават информираността относно имунизациите. Целта на кампанията е да напомни, че ваксините са основната причина за ограничаване на разпространението на животозастрашаващи инфекциозни заболявания по целия свят и че навременното им поставяне спасява животи.

Всяка държава прилага определена имунизационна политика, но стремежът на всички страни е по безопасен и икономически ефективен начин да предпазят населението си от болести, погубили живота на стотици хора в миналото. Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. Ваксината срещу хепатит Б е 95 процента ефективна за предотвратяване на инфекция, развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. Друга изключително важна ваксина е тази против рак на маточната шийка.

Имунизацията е право и отговорност на всеки – казва доктор Чавдарова. Тя призова хората да бъдат по-отговорни, за да предпазят както себе си, така и близките си.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.