Новини

Антоанета – медицинска сестра в една от големите болници в София

„Много е важно от какви хора сте заобиколени, не искайте съвети от хора, които са черногледи и скептични. Не ги питайте как, а вие им покажете как може успешно да се реализирате на пазара на труда“, съветва Антоанета от Монтана. Упоритост, търпение, последователност и дисциплина – е нейната рецепта за успех. Тя е медицинска сестра.

Завършва Медицинския университет в София през 2010 г. Започва стаж в болница в Благоевград, където е най-младата сред колегите си. Лесно си намира работа, защото медицински сестри се търсят. Заплатата ѝ в началото е 280 лева. Близо половината от тях, 120 лева, отиват за наема.

Първоначално разчита на семейството си, за да се издържа в чуждия град. Но иска да бъде напълно самостоятелна, затова започва да съчетава работата в хирургичното отделение с тази в частен кабинет на педиатър. Щом се наложили съкращения в болницата, главната сестра ѝ поставя ултиматум да избере едно от двете. Антоанета избира по-добре платената работа в частния кабинет.

В лекарския кабинет често ходят роми. Казва, че там става свидетел на неприятни за нея случаи, когато роми се опитват да предизвикат съжаление, за да избегнат потребителска такса. „Не можем да търсим уважение, когато сами се унижаваме“, казва Антоанета. И още: „Животът е огледало, бъдете това, което искате да видите в това огледало“. Уверява, че тя никога не е имала проблеми при кандидатстване за работа заради произхода си и не се е сблъсквала с диксриминация.

През есента на 2015 г. я приемат в магистърската степен „Управление и здравни грижи“. Успоредно със следването, работи като сестра в една от най-големите болници в София.

Накрая на представянето си пред студентите цитира Елинор Рузвелт „Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си“ и Библията: „Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори“ (Лука 9:11).

Източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.