Новини

Богдан – един успял хидроинженер във Видин

Те са умни, работливи и доволни от живота си. Това са младите роми – бивши стипендианти на Ромския образователен фонд (РОФ), сега разказват пред студенти, подкрепяни от фонда, как и какво са постигнали. Нито един от тях не обвинява обществото и държавата, че са им пречили. Нито един от слушателите им на семинара на фонда не си гледа телефона, докато те представят историите си.

Представяме ви Богдан – един успял хидроинженер във Видин.

Богдан завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи в „Напоителни системи“ – Видин. „Лесно се намира работа за хидроинженери – работата е много, специалистите са малко“, казва той.

За Богдан интеграцията на ромите е много важна цел, която се постига най-сигурно чрез образованието. Убеден е, че ако човек има знания и умения, никой няма да се интересува от етническия му произход.

Според него предразсъдъците на другите не трябва да се възприемат като лични нападки, иначе „човек не може да остане обективен“. Мисли, че етническата принадлежност няма значение в българското общество и съветва стипендиантите да не си поставят ограничения сами заради това, че са роми. Обобщава: „Ако попаднеш в професионална среда, хората разбират, че ставаш“.

Източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.