Новини

Административният съд във Видин изнесе лекция пред гимназисти

Започнаха инициативите за 2023 година по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Вчера бе проведено първото занятие по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Превърналото се в традиция, посещение на ученици в Административен съд – Видин и тази година предизвика засилен интерес. Специални гости на инициативата бяха ученици от единадесетите класове на Средно училище „Цар Симеон Велики“. Аудиторията бе запозната с концепцията на образователната програма, със споразумението между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, както и с темите, включени в програмата на Административен съд – Видин. Първи лектор на учениците бе съдия Николай Витков.

Дискусията по темата „Съдебната система в Република България” предизвика интерес, поради което тя продължи повече от предвиденото време. Съдия Витков обясни на достъпен за възрастта начин, каква е структурата на съдебната система, какво е разделението на властите според Конституцията на Република България, къде е мястото на Върховния административен съд и административните съдилища като част от съдебната система. Желаещите ученици, заеха местата на съдиите в съдебната зала и се снимаха със съдийски тоги. В края на лекцията, всички участници в програмата получиха образователни материали, Конституции и удостоверения, осигурени от Висшия съдебен съвет.