Новини

„Организация Дром” – двигател на пилотната десегрегационна програма

Видинската организация Сдружение „Организация Дром“ е българска неправителствена организация, регистрирана в съответствие с изискванията на българското законодателство, където представители на различни етноси (не-роми и роми) работят съвместно, за да помогнат на етническите групи в страната и в Европа. Мисията ѝ е да подобри интеграцията на ромите в българското общество, допринасяйки за процеса на демократизация и европейска интеграция.

Процесът на десегрегация, воден от Сдружение „Организация Дром” в гр. Видин, стартира през 2000 г. с 200 ромски деца, като пилотен проект в Централна и Източна Европа. Проектът се финансира от Програма за ромско участие на Институт „Отворено общество” (Будапеща, Унгария). Основната идея на проекта е да осигури равен достъп до качествено образование за ромските деца от изцяло сегрегираното ромско училище в квартал „Нов път” от задължителна училищна възраст. През лятото на 2000 г., започва реализирането на видинския десегрегационен проект от неправителствена „Организация Дром”. Тогава неговите организатори обещаха да работят, за да изпълнят мечтата на стоте ромски деца от Видин (които първи се записаха в десегрегационната програма) и да я направят действителност за ромските деца в България и Източна Европа. Една година по-късно, през месец юни 2001 г., Видинският пилотен проект бе приветстван от вестник New York Times („България отваря училищните врати за циганските деца”), който го определи като „опит”.  Днес повече от 5,000 ромски деца в България (над 500 само във Видин) и много повече в други страни от Източна Европа имат достъп до качествено образование, обучавайки се в интегрираниредовни училища. Те са возят на „жълтите автобуси” към новият си живот. Видинската десегрегационна програма се превърна в модел за света, работейки тясно с основните заинтересовани страни. Местните наставници са ангажирани да наблюдават ежедневното присъствие и постиженията в училище. Редовно се организират групи изоставащи за ученици и курсове за професионално развитие за учители. Извънучебните дейности (като спорт, литературни конкурси, викторини, музика, и театър, и др.) са също успешен инструмент в подпомагането за интегриране на ромските и не-ромските деца и техните родители в мнозинството.

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.