Новини

Наталия Цекова и автобиографичният ѝ филм „Моят цигански път“

Ден след представянето на своя моноспектакъл във Видин – “Вкусът на живота“, Наталия Цекова, първата ромка завършила НАТФИЗ, представи във Видин документалният филм „My gypsy road” („Mоят цигански път”) на Вилма Карталска, който проследява историята на Наталия Цекова. Актрисата участва лично и проведе след прожекцията на филма, за дискусия с публиката.

Филмът е една вдъхновяваща история за пътя на първата дипломирана актриса ромка в България. За мечтите довели я до НАТФИЗ, за предизвикателствата в ежедневието, за жертвите в името на театъра и вярата в голямата ромска кауза – образование за гетото. В него се разказва за историята на Наталия Цекова, която може би не е уникална, но е толкова ярка и трудно откриваема в големия ежедневен поток, че си е направо уникална. Историята ѝ е съвсем истинска, киноразказа върви по класическите канони на документалистиката, превеждайки зрителите през различни ситуации, с които на стъпки плавно навлязат в света на Наталия. Филмът разглежда не само нея като личност, но и дава да се разбере контекста на нейния път, как той се свързва с много други хора, и голямото значение на тази свързаност. Филм, който не само следва хронологически разказ, но и улавя енергията на човека и успява да я предаде по разбираем за зрителя начин. В дискусиите след филма, Наталия Цекова пожела на младите хора да не спират да мечтаят и да се трудят упорито, за да ги постигнат. Инициативите са организирани от Сдружение „Бокая“, със съдействието на Община Видин като част от дейностите по проект „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин“.

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.