Новини

Наталия Цекова, първата ромка, завършила НАТФИЗ със спектакъл във Видин

Наталия Цекова е първата ромка, завършила НАТФИЗ. По повод международния ден на ромите – 8 април, тя представи във Видин комедийния моноспектакъл “Вкусът на живота“. В сюжета се преплитат три сватби, едно погребение и още куп весели и тъжни събития. Чрез хумор, танци и песни, създателите на спектакъла засягат темите за дискриминация и липса на диалог между роми и българи. Режисьор на спектакъла е Светльо Томов, който, със Здрава Каменова, е съавтор на пиесата, музиката е от Павел Терзийски, а сценографията от Стефания Колева.

Актрисата Наталия Цекова е първата ромка, завършила НАТФИЗ. Дипломира се като бакалавър в специалност “Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков, завършила е и магистратура “Публична реч“. Има няколко моноспектакъла, с автор Здрава Каменова, последният от тях е “Вкусът на живота“. Снима се активно в кино и телевизионни продукции, сред тях са сериалът “Откраднат живот“, филмът “Големият френски обир“ и късометражната продукция “Майка“. Наталия гостува за първи път в град Видин, където ще представи комедийния спектакъл „Вкусът на живота“.  

“Усещам се успяла в някакъв смисъл – не толкова, колкото би ми се искало. Фактът е, че се справям и работя това, за което съм учила, мисля, че е успех. Имам колеги, които не са стъпвали на театрална сцена, – казва Цекова.

социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.