Новини

138-ми патронен празник на СУ „Св. св. Кирил и Методий” във Видин

На днешния 11 май, когато почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий, видинското училище по изкуства чества 138 години от своето създаване.

За патронния празник на училището бе организирано тържество, в което участие взеха Градският духов оркестър и мажоретният състав на училището. Празникът започна с посрещане на училищното знаме. „Нашата писменост е белег на българската идентичност, символ на онази държава на духа, съхранила език, вяра и традиции през вековете на исторически изпитания“ – Бисерка Каменова – директор на на СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Пред скулптурата на Светите братя Кирил и Методий в знак на благодарност и признателност за техния скъп дар – българската азбука, бяха поднесени венци и цветя. Фигурите на славянските първоучители са изваяни върху ствола на изсъхнала вековна топола. Създателят на скулптурата, която бе открита на 1 октомври 2020 година е Марин Вардолов. Оригиналният проект е реализиран по инициатива на директора на учебното заведение инж. Бисерка Каменова и с финансовата подкрепа на община Видин.