Новини

На Спасовден посрещнаха мощите на Св. Пантелеймон в Белоградчик и село Праужда

На големия християнски празник Възнесение Господне частица от мощите на Свети Пантелеймон бяха посрещнати в Белоградчик и в село Праужда. Десетки жители на двете населени места се поклониха пред мощите на светеца и се помолиха за здраве.

На Спасовден в белоградчишкия храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец” бяха донесени частица от мощите на Свети Великомъченик Пантелеймон от едноименния манастир в местността Патлейна край Велики Преслав. Много хора посетиха местния храм в скалния град, за да се поклонят пред мощите на светеца лечител и да се помолят за здраве.
След това частица от мощите на Свети Пантелеймон бяха пренесени за поклонение в храм „Свети Възнесение Господне” в село Праужда. На Спасовден духовната обител в населеното място отбелязва своя храмов празник. По този повод бяха дошли десетки миряни. Сред гостите бе кметът на община Белоградчик Борис Николов.

Архимандрит Антим –  протосингел на Видинската митрополия, отслужи празничен водосвет и молебен за здраве и благополучие на местните жители.  В служението участваха още Свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отец Константин, отец Стилиян от Боровишкия манастир, сестри от Клисурския манастир.

Благодарност бе изказана и към архимандрит Константин от манастира във Велики Преслав за пренасянето на частица от мощите на Светия Великомъченик Пантелеймон в храмовете в Белоградчик и Праужда. Архимандрит Антим благодари на всички, които по един или друг начин са допринесли за организирането на храмовия празник.
В двора на църквата „Свети Възнесение Господне”  бе осветен и раздаден курбан, приготвен специално за празника.
В своето слово архимандрит Антим се обърна към миряните да отворят сърцата си и да направят дарение в специално поставената кутия, за да може към духовната обител да се построи и магерница.