Новини

В село Слана бара отпразнуваха Спасовден

На един от най-големите църковни празници – Спасовден жителите на село Слана бара отбелязаха традиционния си събор. По този повод местното читалище „Съгласие – 1936” и кметството в населеното място бяха подготвили тържество и програма с участието на духови оркестри и самодейни състави.

Всяка година на големия християнски празник Възнесение Господне жителите на село Слана бара се събират, за да отбележат заедно традиционния събор на населеното място. И тази година традицията бе спазена. Празника уважиха и редица гости, сред които заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, председателят на местния парламент Генади Велков, кметът на Дунавци Димчо Скорчев.

Борисова поднесе поздравителен адрес от името на кмета на община Видин Цветан Ценков на Толя Иванова, кметски наместник на село Слана бара. Председателят на местния парламент Генади Велков също поздрави събралите се на площада хора с отбелязването на Спасовден. За доброто настроениe на всички присъстващи се погрижиха музикантите от Градски духов оркестър – Видин при Общински културен институт „Дунав”, оркестър „Хармония”, танцови състави от читалище „Феникс- 2020” от Дунавци, от селата Буковец и Иново. Домакините от Народно читалище „Съгласие – 1936-та” поканиха всички самодейци и присъстващи да се хванат на общо хоро.

Спасовден е подвижен празник и се чества винаги на 40-тия ден след Възкресение Христово. Тази година той се отбелязва на 25 май.