ИнформацияНовини

Жителите на област Видин – с висок интерес към възможностите за подкрепа от Европейския съюз

Над 150 души се включиха в откритите приемни на Областния информационен център във Видин през месец май. Тази обиколка в общините от областта е една от най-успешните от началото на създаването на центъра през ноември 2011 година – заяви неговият управител Мариела Савкова.

По време на организираните приемни в общините от Видинска област най-много въпроси жителите са отправили за възможностите за енергийна ефективност. Причините за това са безвъзмездното финансиране по процедурата, намаляването на разходите за консумация на електроенергия и въглероден диоксид от неефективна енергия и относително устойчивото и независимо захранване с алтернативен енергиен източник на домакинствата – подчерта управителят на Областния информационен център. От предстоящите процедури за земеделски стопани по-висок интерес е имало към схемата за технологична и екологична модернизация. За собствениците на фирми, екипът на Областния информационен център във Видин е представил три предстоящи процедури. Първата е по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година за инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности. Тя цели да осигури финансиране на услуги за населението на селските райони.

С общинските експерти и читалищата е обсъдена и предстоящата процедура по Програма „Образование” 2021 – 2027 година за утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт – заяви Мариела Савкова.

Припомняме, че Областният информационен център във Видин е единствената структура на територията на региона, която предоставя напълно безплатно цялостна информация за възможностите за финансиране от Европейския съюз и партньорските му програми. Центърът функционира вече 11 години и е част от регламентираната със закон национална мрежа от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските фондове.