ИнформацияНовини

10 години от откриването на Дунав мост 2

Днес се навършват 10 години от пускането в експлоатация на Дунав мост 2 между Видин и Калафат. От официалното му откриване на 14 юни 2013-та година досега, през инфраструктурното съоръжение са преминали 10 милиона превозни средства.

10 години след отварянето на Дунав мост 2 между градовете Видин и Калафат, ежедневно по съоръжението преминават средно над 3 000 превозни средства. Той е важна връзка не само между двете съседни държави България и Румъния, но и между останалите страни от Европа и Азия. Част от историята на построяването на моста бе припомнена от инженер Христо Монев, заместник-председател на Надзорния съвет на смесеното българо-румънско дружество.

В техническо отношение, днес, в зависимост от технологичните предписания, периодично на моста се извършват инспекции, замервания и текущи ремонти, както и различни дейности за профилактика и поддръжка. Контролират се и подстъпите към съоръжението, както и прилежащата инфраструктура. От икономическа гледна точка, към момента дружеството е рентабилно, а изплащането на инвестицията за построяването му върви с добри темпове. Равносметката към настоящия момент сочи, че инфраструктурното съоръжение е изпълнило предназначението си като част от трансевропейски транспортен коридор номер 4 и генерира приходи според очакванията.