Новини

Магистрати от Административния съд във Видин посетиха Германия

Магистрати от Административния съд във Видин посетиха свои колеги в град Кемниц, Германия. Визитата бе в рамките на европейска мрежа за обучение и сътрудничество, а целта е обмяна на добри практики между съдебните институции.

В рамките на програмата „Европейска мрежа за съдебно обучение“ за обмен на мнения и опит между представители на органите на съдебната власт, съдиите Антония Генадиева, Росица Славчева, Нели Дончева, Николай Витков и секретарят Даниела Пинтова посетиха Административния съд в град Кемниц, Германия. Те бяха посрещнати от президента на институцията, всички административни съдии и съдебни служители, заемащи ръководни длъжности.

В два последователни дни, магистратите имаха възможност да се запознаят със съдебната система в Германия и с административното правосъдие в област Саксония. Чрез презентации и дискусии те обсъдиха общото между двете системи в административното правосъдие и постиженията в областта на електронното правосъдие. Проведоха среща с Министъра на правосъдието и по европейските въпроси на провинция Саксония, на която споделиха добри практики в областта на правораздаването и работата с обществеността. Посетиха Федералния административен съд в Лайпциг и проведоха срещи с някои от съдиите. Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на Европейския съюз, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави-членки на общността по конкретна тема от общ интерес и прилагане на най-добри практики.