Новини

XIII Международен фолклорен събор „Жива вода” – Венеца

13-то издание на фолклорния събор „Жива вода” се проведе в местността „Венеца” в село Гара Орешец. Събитието се организира от общинската администрация и читалище „Паисий Хилендарски 1927г.” от Димово.

От 23 до 25 юни в местността „Венеца” в село Гара Орешец, община Димово се проведе 13-то издание на Международния фолклорен събор „Жива вода”. Културната проява бе съпътствана от богата фолклорна програма, включваща народна музика, песни, танци, концерти на гост – изпълнители, със специалното участие на български майстори – занаятчии. Съборът датира от 2009 година и няма конкурсен характер – подчерта Валентина Радулова, която бе водеща на събитието.

На всички участници във фестивала кметът на община Димово пожела най-вече здраве и много успехи. Началото на проявата бе поставено с кръшно българско хоро. Първи на сцената се изявиха домакините от Народно читалище „Паисий Хилендарски” от град Димово. Те се представиха с фолклорните състави „Щурче” и „Бързици”, както и с певческата група. В програмата на фолклорния събор „Жива вода” бяха включени изпълнения на самодейци от народните читалища в Чупрене, Раковица, Гъмзово, Арчар, Старопатица, Гара Орешец, Дунавци, Грамада.

Всички състави, включили се в 13-то издание на международния фолклорен събор  „Жива вода” – Венеца получиха грамота и плакет за участие. Те им бяха връчени от заместник-кмета на община Димово Петрана Рангелова. В рамките на фестивала имаше и изложение – базар на изделия, демонстрации и творчески работилници на автентични традиционни и художествени занаяти.