Новини

В Белоградчик отбелязаха празника на града

На Петровден, в Белоградчик тържествено отбелязаха празника на града. По този повод бе отслужен тържествен водосвет, бяха връчени грамоти за принос в обществения живот и бе подготвена богата програма.

В превод от гръцки името Петър означава камък, затова светите първоапостоли Петър и Павел са избрани за патрони и покровители на Белокаменния град, а Петровден – за негов духовен празник. Той бе отбелязан подобаващо в местността Панаирище, в присъствието на много жители и гости, които изпълниха зеленото пространство на красивата местност. Тържествен водосвет отслужиха духовници, водени от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.

По време на празника кметът на Белоградчик Борис Николов връчи грамоти на местни институции за социална и будителска дейност  и активно участие в културните събития на общината. С грамоти бяха удостоени и отличниците на випуск 2023-та на Средно училище „Христо Ботев” в скалния град. Скулпторът Александър Пройнов – Апер подари на Борис Николов статуетка, чиято изработка е вдъхновено от едно от скалните образувания „Ученичката”.

От своя страна Борис Николов предаде статуетката на Елена Джунинска – уредник на Художествената галерия „Вълчо Вълчев” – Белоградчик, за да може да бъде видяна от повече хора. Празникът продължи с богата програма, в която участие взеха Детска градина „Иглика”, ученици към Детски комплекс – Белоградчик, певческа група „Пей сърце” към Пенсионерски клуб „Мадона”, вокална група „Чаровни години” и Мъжки камерен хор към Народно читалище „Развитие 1893г.”