ИнформацияНовини

Земеделските стопани ще получат 100 милиона лева отстъпка от акциза за газьола за 2023г.

До 100 милиона лева ще получат земеделските стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство” през настоящата година.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри указанията, по които ще се прилага схемата за 2023-та година. Припомняме, че Европейската комисия нотифицира удължаване на срока на прилагане на помощта до 31 декември тази година, като годишният бюджет по схемата е до 100 милиона лева. Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани. Срокът за подаване на заявления за държавната помощ се предвижда да бъде в периода от 28 август до 20 септември, като той ще бъде определен със заповед на министъра на земеделието и храните. Документи ще се приемат в общинските служби по земеделие към областните дирекции „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. Към заявлението за подпомагане се прилагат копия от фактурите за закупено гориво за 2022-ра година. След приема на документи се извършват проверки на фактурите от страна на Националната агенция за приходите. Самата помощ се изплаща на земеделските стопани от Агенция  „Митници” чрез Държавен фонд земеделие.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство” под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. На земеделския стопанин се възстановява частта от стойността на акциза, представляваща индивидуалния размер на държавната помощ. А данните показват, че интересът към този вид помощ е голям и нараства с всяка изминала година. Така например за кампания 2016-та са били подпомогнати малко над 6 700 фермери, а за кампания 2022-ра финансиране се получили близо 13 700 стопани. Според статистиката, над 616 милиона лева са изплатени на земеделските стопани от началото на прилагането на схемата до настоящия момент.