ИнформацияНовини

Интегрираните териториални инвестиции – водещ инструмент за кандидатстване за европейско финансиране

Кандидатстването с концепции за интегрираните териториални инвестиции е в две фази, по време на които техническа и комуникационна роля на всички заинтересовани страни ще осигуряват експертите от Областните информационни центрове като част от Експертния състав на Регионален съвет за развитие на Северозападен район за планиране.

Допустими кандидати са всички държавни, регионални и местни институции и техни поделения, бизнес и неправителствени организации, включително и селските общини от областта, съгласно условията на Единните указания за интегрирани териториални инвестиции. Освен Програма „Региони в растеж”, още пет европейски програми ще финансират изпълнението на интегрираните териториални инвестиции в шестте планови региона в периода 2021– 2027 година.

Така например програма „Региони в растеж” обхваща Инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, Мерки за енергийна ефективност и устойчиво обновяване на многофамилни жилищни и обществени сгради; Устойчива мобилност, включително градска мобилност. Пътна инфраструктура и пътна безопасност; Образователна инфраструктура; Здравна и социална инфраструктура; Жилищно настаняване, Култура, спорт, туризъм. Програма Околна среда 2021-2027 година включва мерки за изграждане на системи за разделно събиране на битови отпадъци, подготовка за повторна употреба и поправка, както и мерки за справяне с вторичното разпрашаване – зелена инфраструктура в градска среда.