Новини

Българската фондация „Усмивка за Африка” помага на стотици деца от Уганда

Едва ли има човек, който да не е чул името Даниел Делибашев. Това е един българин, отдал години от живота си на най-важната кауза – децата!

fznor

Мисионер и ревностен застъпник за по-добър живот на децата от черния континент. През 2017-та година Даниел заминава за Гана като доброволец в сиропиталище и училище, в които десетки африкански деца водят ежедневна битка за храна, вода и достъп до образование. Само година по-късно Даниел Делибашев откликва на молба за помощ за сирачета в Уганда, които гладували от дни. Идеята, че може да подпомогне бедстващи деца в Уганда и да направи живота им по-лесен е причина българинът да основе фондацията „Усмивка за Африка”, под шапката на която към днешна дата са стотици африкански деца  от училище, детска градина и сиропиталище.

В каузата на Даниел се включват десетки доброволци. Един от тях е видинчанката Анна Милославова, която прекарва няколко седмици в Уганда. Тя е и главният виновник детската градина към фондацията да изглежда с променен облик – цветна и уютна. Посещението ѝ внася и така нужното на децата настроение и положителни емоции. Видинчанката показва как от 10 блата може да направи торти за 26 рождени дни.

За да бъде нахранено едно африканско дете е необходима сумата само от един лев на ден. Менюто на децата се състои основно от царевична каша и боб, а парче месо децата от сиропиталището получават едва три пъти в годината. Много българи вече са станали виртуални осиновители на деца, като подпомагат техните нужди за образование, храна, медицински грижи. Към момента все още има деца, за които няма платени такси за предстоящия учебен срок.

Всеки желаещ може да помогне на децата в тежко положение в Уганда. Начините може да намерите в официалната фейсбук страница на фондацията „Усмивка за Африка”. Защото цялото щастие на земята се побира в усмивката на едно дете!