Новини

Официално откриване на Културен център „Жул Паскин“

Състоя се официалното откриване на реставрираната синагога във Видин, която се превърна в Културен център „Жул Паскин“. На събитието присъства и държавният глава Румен Радев.

Откриването на реставрираната видинска синагога събра много официални гости, посетители и граждани. Слова произнесоха и заместник-председателя на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, както и Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет и член на Изпълнителното бюро на Организацията на евреите в България „Шалом“. След това бе отслужена молитва за синагогата. Видеообръщение по случаи откриването на възстановената синагога във Видин бе направено от израелския президент Ицхак Херцог.
Официален гост на церемонията бе и израелският посланик у нас Йоси Леви Сфари. Прави впечатление, че единственият народен представител уважил събитието бе Любен Иванов. По време на събитието професор Вили Лилков дари картина на прочутия художник Жул Паскин, който е патрон на новооткрития културен център. Тържеството завърши с празничен коктейл под музикалния съпровод на Симфониета Видин.