ИнформацияНовини

Община Видин посрещна участниците в десетото издание на „Дунав Ултра”

Близо 150 колоездачи от седем държави се включват в тазгодишното юбилейно издание на „Дунав Ултра”. Мисията на инициативата е популяризиране на населените места по поречието на река Дунав, а мотото на прехода е „10 години след началото”.

„Дунав Ултра” е най-дългият туристически веломаршрут в България. Тази година в проявата, партньор на която е и община Видин, се включват близо 150 любители колоездачи от седем Държави – България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания. Те приемат предизвикателството да преодолеят 740-километровия маршрут от Видин до Дуранкулак. Целта е популяризиране на най-дългия туристически веломаршут в страната и най-известният на Балканите.

Събитието няма състезателен характер, а е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места, представяйки специфичната природа, културно – историческите забележителности, местната кухня и традиции. Ключов елемент от работата ни през годините бе създаването на мобилното приложение Дунав Ултра – подчерта Борис Бегъмов, създател на веломаршрута.

Интересен е факта, че в каузата за популяризиране на региона се включват над 300 партньори – общини, хотели, къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на река Дунав и в Добруджа.