Новини

Протест на граждани с искане да се ускори изграждането на пътя Видин – Ботевград

В неделния ден видинчани се вдигнаха на протест. Сред основните им искания бе да се ускори строителството на новото трасе между Видин – Ботевград. Организатор на протестното автошествие бе Гражданско обединение „Единни за промяна”.

Пет години след като гражданското недоволство заля Видин с поредица от протести за изграждане на магистрален път, в неделния ден видинчани отново излязоха на пътя, за да настояват исканията им да бъдат изпълнени и да се ускори строителството на новото трасе между Видин – Ботевград.  Протестното автошествие стартира в 10,30 часа на булевард Панония, след което колоната от автомобили се отправи към центъра на крайдунавския град.

От центъра на Видин, протестното шествие се насочи към вход – изхода на града, където със знамена в ръце хората блокираха движението за един час. Гражданското недоволство премина под мотото „Стига вече смърт на Е-79! Две години забавяне и безотговорност се плащат с човешки животи. Да спрем това заедно”.

Основните искания на протестиращите бяха: довършване строителството на отсечката Видин – Монтана до края на 2025 година, пускане в експлоатация на участъка Мездра – Ботевград до края на 2024 година, както и приключване на всички процедури за тунел под Петрохан до края на 2024-та и започване на неговото строителство. Според протестиращите по-бързото приключване на строежа на скоростния път до Видин ще осигури по-голяма безопасност на пътуващите.

„Заставам зад тези искания. Зад тези искания застава и държавата” – категоричен бе областният управител на Видин Иво Атанасов.

Ако не видим ясни и конкретни действия в посока ускоряване на процедурите ще започнем да затваряме пътя не за един час, а периодично – заяви Росица Кирова. И допълни, че нещата могат да се случат само и единствено чрез граждански натиск.