Новини

Читалищни дейци от област Видин се събраха на кръгла маса на тема: „Нови идеи, нови възможности”

Съюза на народните читалища съвместно с Министерството на културата и Областна администрация Видин организираха кръгла маса на тема „Нови идеи, нови възможности”. Целта на срещата бе да акумулира визии за развитието на читалищата, съгласно указания на министъра на финансите. 

„Убедена съм в силата и водещата роля на читалищата. Вие сте проводници на просветното дело, вие задавате насоката как трябва да бъдат съхранявани българските традиции, бит и култура” – с тези думи заместник – областният управител Ани Арутюнян откри кръглата маса на тема: „Нови идеи, нови възможности”. През този месец започва новата бюджетна процедура за следващата година, а от Съюза на народните читалища очакват увеличение в някои пера. Дали ще има увеличение или не – това зависи от общото финансово състояние на държавата.

По време на дискусията стана ясно, че трябва да се търсят различни форми и възможности читалищата да могат да си докарват допълнителни приходи. Културните институции обаче са изправени преди редица предизвикателства, едно от които е демографската криза. Това провокира изпълнението на друг вид дейност – социална, казва още професор Николай Дойнов.