Новини

Фестивал на рибата и рибената саламура се проведе на брега на Дунав при село Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура се проведе на брега на Дунав при село Кошава. Събитието бе организирано в рамките на проект „Вкусът на традицията – нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2014-та / 2020-та година.

Партньори по проекта са Сдружение „Видински фонд „Читалища“, Народно читалище „Съзнание 1928“, село Кошава и Центърът за нематериално културно наследство „Корени“ от град Зайчар, Сърбия. В празничния 17-ти септември, когато се почита и паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, в местността „Рибарите край Кошава се събраха много хора. Приветствие към участниците и гостите на фестивала бе поднесено от кметския наместник на село Кошава Галина Николова.

С приветствие към присъстващите се обърна и заместник-кметът на община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Партньорите от съседна Сърбия също поднесоха своите поздрави на участниците, организаторите и гостите на събитието. Посетителите на фестивала имаха възможност да опитат вкусна рибена чорба, да разгледат кулинарната изложба на български и сръбски автентични ястия, да се хванат на хоро под звуците на оркестър „Златорожие“ и да се забавляват. Фестивалът продължи в салона на читалището в село Кошава с богата фолклорна програма с участието на български и сръбски самодейни състави.