Новини

Денят на независимостта бе отбелязан във Видин

115-тата годишнина от обявяването на независимостта на България бе отбелязана във Видин. На централния площад „Бдинци” се събраха представители на държавни и културни институции, политически партии, неправителствени организации и граждани, които поднесоха венци и цветя.

Честването на Независимостта започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Стотици видинчани се събраха на площада за церемонията, с която всяла година България отбелязва независимостта си. Слово по случай празника произнесе заместник кметът на община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

В знак на почит към достойните българи, отдали живота си за независимостта на родината ни, пред паметника на Трети пехотен Бдински полк бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината – Цветан Ценков; от името на заместник – председателят на Народното събрание Росица Кирова, народният представител Любен Иванов, областния управител Иво Атанасов; председателя на Общинския съвет Генади Велков; Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил; Областната дирекция на МВР; Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин; Държавен архив Видин; Регионален исторически музей; политическите партии, представени в региона; Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев”, Регионалното управление на образованието, училищата от Видинска област, неправителствени организации и много граждани. След официалната част празничен концерт изнесоха танцьори от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав” във Видин. 

Тържеството завърши с традиционното българско хоро, на което се хванаха всички присъстващи на площада.