Новини

11 са кандидатите за кмет на община Видин

Приключи крайният срок, в който кандидатите за кметове на общини, кметове на кметства и общински съветници трябваше да се регистрират за участие в местните избори на 29 октомври. За кметския стол в община Видин ще се борят 11 кандидати.

Сегашният кмет на община Видин доктор Цветан Ценков ще се бори за доверието на гражданите за втори мандат. Доктор Ценков е издигнат от местна коалиция СДС/НДСВ, Новото време/. Завършва Медицинска академия – София, специалист по вътршни болести и кардиология. Работи в Либия като консултант в Централната болница. Основател е на медицински център, който ръководи успешно повече от 20 години. През 2001 година е избран за народен представител в 39-то Народно събрание от НДСВ. А през 2005 година става член в Управителния и надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.                   

Александър Матеев е кандидатурата на политическа партия ГЕРБ. Той е и водач на листата за общински съветници в областния център. Матеев завършва висшето си образование като художник – дизайнер в Художествената академия в румънския град Клуж. Завършил е семестриално и висшето строително училище „Любен Каравелов” в столицата, специалност „Архитектура”. От 2021 година Матеев е и областен координатор на партията.

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков, управлявал Видин през мандат 2015 – 2019 година, повтаря кандидатурата си за кметското място. Той е издигнат партията на Цветан Цветанов „Републикаци за България”, като кандиадат от коалиция „Заедно за силна община”. Служи като офицер в Българската народна армия, а по-късно работи и в системата на МВР във Видин. От края на 2014 година до избирането му за кмет на крайдунавския град е заместник областен управител.

Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България” издигна кандидатурата на Любен Иванов за кмет на община Видин. Любен Иванов е завършил „право” в Софийския университет, където придобива и допълнителна магистратура по „Право на Европейския съюз”. Той бе част и от Общинския съвет във Видин,а от януари до август 2022 година оглавяваше Областната администрация. Повече от 19 години е адвокат в областта на търговското право.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” издигна кандидатурата на Милен Милчев за кмет на община Видин, който е и областен координатор. Милчев е дългогодишен спортист, шампион по самбо, икономист по образование, който менажира успешно собствен бизнес.

Движението „Справедливост за Видин” също издигна своя претендент за кметския стол, като ще участват в местните избори чрез новоучредената Местна коалиция „Левицата”. Техен претендент ще е Димитър Велков, който е бивш областен и общински ръководител на БСП във Видин.

Кандидатът за кмет на община Видин на Българската социалистическа партия е Иван Николов – дългогодишен директор на дирекция в община Видин и собственик на фирма за недвижими имоти.

Политическа партия „Възраждане” издигна кандидатурата на адвокат Стефан Стефанов за кмет на крайдунавския град. Стефанов е с над 20-годишен стаж като адвокат.

Партия „Консервативно обединение на десницата” издигна кандидатурата на Красимира Елисеева, която ще е и единствената дама в надпреварата за кметския стол във Видин. Тя е била дългогодишен председател на Общинския съвет по наркотичните вещества.

Бившият депутат от Национален фронт за спасение на България Росен Живков ще е кандидат за кмет, издигнат от „ВМРО – Българско национално движение”.

Тошко Витанов пък ще е кандидатът на партия „Средна европейска класа”.