ИнформацияНовини

Първи семинар в Културен център “Жул Паскин”

Видинският архив е бъде домакин на петата международна научна конференция на тема: „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко 18-ти / 20-ти век“. Тя се провежда в рамките на два дни в залата на Културния център „Жул Паскин“ в нашия град.

Научната конференция е организирана от Държавен архив – Видин със съдействието на община Видин, а партньор е Историческият архив от съседния сръбски град Зайчар. Поздрав към участниците бе изпратен от председателя на Държавна агенция „Архиви“. Форумът бе открит от началника на архива в нашия град Светлана Кръстева. От името на сръбските партньори приветствие бе поднесено от директора на Историческия архив „Тимочка крайна“ от град Зайчар – Велибор Тодоров.

Първият доклад бе на професор Иванка Гергова от Института за изследване на изкуството към Българската академия на науките. Той бе посветен на иконите от видинската църква „Свети Панталеймон“, изложени в Националния църковен музей в София. Конференцията продължи с изнасяне на доклади от представители на Държавна агенция „Архиви“, Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Регионалния исторически музей във Видин, както и на учени и изследователи от градовете Зайчар и Пожаревац в Република Сърбия. Форумът продължава и утре.