Новини

Фолклорен фестивал „Хоп – троп на хорото” в село Иново

Шесто издание на фолклорния фестивал „Хоп – троп на хорото” се проведе във видинското село Иново. Специални гости на събитието бяха кметът на общината Цветан Ценков и неговият заместник Борислава Борисова.

В навечерието на празника на село Иново се проведе и фолклорния фестивал „Хоп – троп на хорото”. Организатори на събитието са кметството в село Иново и Народно читалище „Свети Паисий Хилендарски – 1926-та”, със съдействието на община Видин. Водосвет за здраве и благополучие на жителите на населеното място отслужи отец Ванко.

„В навечерието сме на един от най-големите празници в църковния календар Свети дух – празникът, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и плодове духовни, любов и радост, мир и благост, милосърдие и вярност“ – отбеляза секретарят на местното читалище в Иново Анелия Младенова.

„За шести пореден път читалището ни организира и провежда фолклорния събор „Хоп -троп на хорото”, станал неизбежна част от деня на село Иново“ – допълни Младенова. Кметът на община Видин Цветан Ценков поздрави читалищните дейци с организирането на фолклорното събитие и изрази удовлетворението си от факта, че продължават традициите и съхраняват народното ни творчество. Ценков връчи поздравителен адрес на кмета на село Иново – Павел Петров и пожела на присъстващите да се насладят на изпълненията на съставите. В тазгодишното издание на фестивала на откритата сцена своето творчество показаха 26 танцови състава. Имаше и изяви на индивидуални изпълнители. За първи път в рамките на фолклорната проява бе организирана и кулинарна изложба на северозападната баница с награден фонд. Празникът продължи с много веселие и приповдигнато настроение.