Новини

Владимир Зарев представи най-новия си роман „Объркани в свободата”

Известният български писател Владимир Зарев представи пред видинчани най-новия си роман „Объркани в свободата” . Домакин на проявата бе Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” .

Писателят академик Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 година в София. Син е на известния литературен критик и теоретик видинчанина академик Пантелей Зарев. Голяма част от детските и юношеските си години той прекарва в родния град на баща си Видин, което може би е и в основата на трайната му любов и интерес към града и река Дунав, които с колорита, миналото и обаянието си се превръщат в значителна част от неговото обемно и значимо творчество. Владимир Зарев е автор на над 15 книги. Последният му роман е озаглавен „Объркани в свободата”.

„Голямата битка, която се води в романите на писателя Владимир Зарев е битката между материалния и духовния свят – подчерта пред видинчани Стойо Вартоломеев – управител на издателска къща. Романът „Объркани в свободата” се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.

Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни. Пред видинчани Владимир Зарев не скри, че „Объркани в свободата” може би е най-сложният роман, който е писал досега.