Новини

Традицията е жива! Възпитанички на  ОУ „Иван Вазов” станаха лазарки

Възпитаници на видинското основно училище „Иван Вазов” също пресъздадоха някои от обичаите, характерни за Лазаровден. В съботния ден те посетиха селата Плакудер и Кутово. А празничната атмосфера завладя малки и големи.

В ранните сутрешни часове на Лазаровден, първокласнички от видинското основно училище „Иван Вазов”, под ръководството на техния класен ръководител Вили Миладинова влязоха в ролята на лазарки. Някои от обичаите, характерни за този хубав пролетен празник те пресъздадоха в село Плакудер. След което малките лазарки се отправиха към село Кутово. Към групата се присъединиха и седмокласнички от училището, придружени от техните преподавателки Маринела Любомирова и Петя Велчева. Облечени в традиционни фолклорни носии, накичени с венци и цветя, те обиколиха част от домовете в това населено място. Лазарките се чакат с радост, защото къща, в която са влезли е честита през цялата година.

Както подобава стопаните щедро дариха лазарките с бели яйца – символ на нов живот и ново раждане, с пари и лакомства. Лазарските обичаи и игри са най-жизнерадостните, най-поетичните и най-масово протичащите български народни обичаи. И е хубаво, когато традициите се възраждат и съхраняват,  защото това е нашата родова памет, нашата култура, която ни отличава от другите народи.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.