Новини

Храмов празник на черквата „Света Петка” във Видин

Православната църква почете паметта на Света Петка-Параскева. Светицата е особено тачена в целия православен свят, тя е един от небесните закрилници на нашия град. От няколко години в най-стария видински храм, който носи нейното име, се пази част от дрехата на Света Петка. На 14 октомври църквата отбеляза своя храмов празник.

Света Петка-Параскева е особено обичана и почитана светица от българския народ. Преподобна Петка била родена в Епиват, Тракия и живяла през 10-11 век. Животът и посмъртните чудеса са описани от свети патриарх Евтимий. От 1238-ма година до падането на България под турско робство светите й мощи са почивали в църквата „Света Петка Търновска” във Велико Търново. Във Видин са били от 1393 до 1396-та година. Оттук са пренесени в Белград, а през 1641-ва година били положени в катедралата в Яш в Северна Румъния, където и днес се събират поклонници от цял свят. На името на светицата са наречени десетки храмове в България, във видинската черква в квартал Калето също имаше празник. Председателят на храма отец Илия отслужи Светата Божествена литургия,а стотици видинчани дойдоха да се поклонят пред паметта на светицата и да се помолят за здраве и мир.

Черквата „Света Петка” е най-старата видинска църква и според запазени надписи е издигната през 1634-1636 гдоина. Посветена е на Света Петка Търновска, небесна покровителка на Видин. В нея е служил българският духовник Софроний Врачански по време на престоя си в нашия град. В последните години след Освобождението била затворена от турците и превърната в склад за въглища, а стенописите замазани с вар. През 1882 година е почистена, а от 1915 в нея са възобновени и църковните служби. През 1981 черквата е реставрирана, но по това време е отваряна за големи християнски празници. В наши дни църквата „Света Петка” е достъпна за всеки вярващ.