Новини

Шест общини от област Видин избраха кметове на първи тур, останалите отиват на балотаж

В шест общини от област Видин гласоподавателите успяха да изберат бъдещите кметове още на първи тур. В общините Ружинци, Брегово, Макреш,Грамада, Димово и Бойница старите кметове отново получиха доверието на хората. В останалите общини ще има балотаж.

Александър Александров поема управлението на община Ружинци за трети мандат. Там ГЕРБ получават убедителна подкрепа от 1076 човека или близо 86% от гласувалите. Победа от първи тур си осигури и Илиян Бърсанов, издигнат от политическа партия ГЕРБ. Той поема община Брегово за втори мандат, с подкрепата на близо 73% от гласувалите, което е 1741 гласа. Митко Антов от БСП за България отново остава начело на община Макреш. Той получи доверието на 528 души от общината, което е близо 53% от гласувалите в неделния ден.

Победа от първи тур и за Милчо Башев в община Грамада, издигнат от коалиция „Алтернативата на гражданите”. Башев печели доверието на 825 човека, което е над 82%. Втори мандат в община Димово получава и Светослав Славчев, издигнат от Местна коалиция (Новото време, БСП за България, ДПС и НДСВ). С 1760 гласа или над 57%, Славчев печели още на първия тур.

Пълна и категорична победа от първи тур и за Анета Генчева в община Бойница. С близо 89% от гласувалите Генчева поема управлението на общината за пети мандат. Интересен е фактът, че Генчева никога не е стигала до балотаж, тъй като печели изборите на първи тур. Абсолютен прецедент за Видинска област е и ситуацията в бъдещия Общински съвет, където всички десет на брой общински съветници ще бъдат от ГЕРБ. 

Не във всички общини в област Видин хората успяха да изберат от първия тур кметовете, които ще ги управляват в следващите четири години. Битката за кметското място в община Ново село продължава и тази неделя. На балотаж отиват Венислав Ангелов, издигнат от СДС (НДСВ) и кандидатът на Местна коалиция Български възход (Движение напред България, ЗН) Деяна Стоянова. Опонентите са с резултат 736 на 403 гласа.

Втори тур ще има и в община Кула. Досегашният кмет на общината, издигнат от ГЕРБ Владимир Владимиров се изправя срещу Андрей Андреев от местна коалиция „Движение напред, България”. В първи тур Владимиров получава подкрепата на 48,55% срещу 24,66 % за Андреев.

Втори тур ще има и в община Кула. Досегашният кмет на общината, издигнат от ГЕРБ Владимир Владимиров се изправя срещу Андрей Андреев от местна коалиция „Движение напред, България”. В първи тур Владимиров получава подкрепата на 48,55% срещу 24,66 % за Андреев. Балотаж ще има и в община Чупрене, където разликата между двамата опоненти е малко повече от 1%. За кандидата на ГЕРБ Мария Тодорова са гласували 488 човека, а за Анжело Добричов от СДС (НДСВ) вота са дали 12 души по-малко – 476.