Новини

Приключиха археологическите разкопки в Антична Бонония за този сезон

Близо четири месеца продължиха археологическите разкопки на Антична Бонония. Те са финансирани от Министерството на културата и община Видин.

Археологическите разкопки в римския град Бонония започанаха в началото на август. За тях община Видин отпусна средства в размер на 60 хиляди лева, а чрез проект към Министерството на културата – още 46 хиляди лева. „Това е най-сложният археологически обект във Видинско, тъй като там има история от 20 века”, казва доцент Димитров. Напластяванията в обекта са с дълбочина от близо шест метра. Над 1200 находки, сред които монети и предмети на бита от Античността, Средновековието и Османския период, ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей.

„Фактът, че успяхме да проучим жилища и отделни квартали от селища от ранното средновековие е голямо постижение на археологията във Видинска област”, казва още доцент Здравко Димитров. Идеята е в бъдеще Видин да има актуален археологически паметник в лицето на Антична Бонония, който да бъде съхранен и показван на туристите и гостите на града.