Новини

Приключиха археологически разкопки на римската крепост „Кастра Мартис”

След повече от 50 години прекъсване, археологическите проучвания в крепостта Кастра Мартис в Кула бяха възстановени. Последните разкопки са правени през 1972 година от Регионалния исторически музей, а десетилетия по-късно археолозите отново излязоха на терен.

От много години за археологически разкопки в област Видин общините отпускат сериозни суми, каза на пресконференция доцент Здравко Димитров, ръководител на разкопките у нас. Такава е ситуацията и в община Кула, където проучванията на крепостта Кастра Мартис бяха възстановени след повече от 50 години прекъсване. Кастра Мартис е съставена от две крепости, като по-малката с четири кули квадрибург, е почти изцяло изследвана.

Данните показват, че кастелът от Късната античност е изграден през четвърти век от римския император Константин. В този си вид функционира до средата на пети век. Археолозите не откриват данни за продължаване дейността на крепостта след конските нашествия от средата на пети век. В една от кулите е открита и яма от Късножелязната епоха, което потвърждава, че е имало селище от времето на тракийските племена. Разкопките в крепостта Кастра Мартис бяха изключително успешни, казва в заключения доцент Здравко Димитров.