Новини

На 21 ноември честваме Въведение Богородично

На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично. На него отбелязваме въвеждането на 3-годишната света Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители – Йоаким и Ана. 

Събитието се чества още от първите векове, но като голям Богородичен празник се установява през осми век. Въведение Богородично е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква. Според Светото писание на този ден 3-годишната Мария е заведена от родителите си – Йоаким и Ана в Йерусалимския храм, за да служи на Бог. Всички останали изумени, когато родителите й я оставят на първото стъпало пред входа на храма, а тя сама изкачила всичките петнайсет. И в катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски” във Видин бе отслужена Света литургия, а десетки вярващи се помолиха за здраве и благоденствие.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът „Въведение Богородично” в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.