Новини

Приключиха археологическите разкопки в обекти край село Балей и в пещерата „Магура”

Приключиха археологическите проучвания и в още три важни обекта във Видинска област – в некропола край село Балей, пещерата „Магура”, както и в крепост край Димово. Припомняме, че след прекъсване, проучванията в Магурата отново бяха възобновени, а пещерата дава данни за най-ранната човешка история в България.

Повече от десет години продължават археологическите разкопки в некропола от къснобронзовата епоха край видинското село Балей. Ръководител на разкопките е доцент доктор Стефан Александров от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Праисторическото поселение възниква преди около 3 600 години и е обитавано около четири столетия. В некрополите археолозите намират по-добре запазени предмети, тъй като от самото начало са скрити под земята. На място са намерени редица ценни предмети, разкриващи уникалната култура на „инкрустираната керамика”. Възстановени са и разкопките в пещерата „Магура”. Тя е един от най-ценните обекти за изучаване на древния живот. Освен уникални скални рисунки, пещерата предлага и много артефакти, които археолози са намерили при проучвания в нея.

Белоградчишкият край е изключително богат на пещерни останки, казва още доцент Здравко Димитров. Той дава пример и с проучванията в пещерите „Козарника” и „Редака”, където се работи десетки години. Проучването е завършило със 100% изследване на културните пластове и структурите в обекта, каза в заключение доцент Здравко Димитров.