ИнформацияНовини

Съвети за безопасно пътуване през зимата

Шофирането при зимни условия е предизвикателство за всеки водач. Тогава пътните и метеорологичните условия са непредсказуеми и е изключително важно да се съобразявате с тях.

Основните правила за безопасно шофиране през зимата са повишено внимание, по-ниска скорост и адекватни реакции. От изключителна важност е да спазвате по-голяма дистанция, както и да следите внимателно заобикалящата ви обстановка и останалите участници в движението. За да бъде максимално безопасно шофирането през зимата от съществено значение е да подготвите подобаващо автомобила си. Задължително е да проверите състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март моторното превозно средство трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на четири милиметра.

Специалистите съветват още да се движите внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, като не заслепявате насрещно движещите се. Също така е важно в началото на зимата да поставите в багажника буксирано въже, вериги за сняг и лопата, както и да проверите състоянието на резервната гума. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112 – призова главен инспектор Владимир Герасимов.