Новини

Осъдиха двамата обвинени за жестокото убийство в Гъмзово на по 10 години затвор

Видинският окръжен съд призна за виновни двамата непълнолетни, обвинени за жестокото убийство на 59-годишен мъж, извършено на първи януари тази година в село Гъмзово. Постановеното наказание е „лишаване от свобода” за срок от 10 години, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален  „общ” режим.

Окръжен съд – Видин се произнесе с осъдителна присъда по отношение на двамата непълнолетни, обвинени в извършване на убийство по особено жесток начин. В съдебното заседание, след съгласието на страните, съдът прочете и прие изготвената ДНК експертиза, както и други документи, имащи значение за изясняване на обстоятелствата по делото. Не бяха отправени искания за извършване на нови съдебно последователни действия.

С оглед на събраните доказателства по делото, Окръжен съд – Видин призна за виновни двете лица за това, че на 1 януари тази година около 22 – 23 часа в село Гъмзово, като непълнолетни, навършили 16-годишна възраст, но след като са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, в съучастие като извършители, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост умишлено са умъртвили 59-годишния мъж. Така магистратите наложиха наказание „лишаване от свобода” за срок от 10 години, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ” режим. Съдът зачита времето, в което те са били с мярка за неотклонение „задържане под стража”, както и полицейско задържане.

Подсъдимите, подпомагани от родителите си, ще трябва да заплатят солидарно сумата по 60 000 лева на всеки от гражданските ищци, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 1 януари до окончателното издължаване. Също така трябва да заплатят държавната такса върху уважения граждански иск, разноските във фазата на досъдебното производство, както и разноски във фазата на съдебното следствие. Присъдата на Видинския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.