Новини

АПИ подготвя проект на система за контрол на скоростта на МПС

Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя проект за разработване и внедряване на система за секционен контрол на средната скорост. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Той е насочен към повишаване на безопасността на пътищата.

Проектът на система за секционен контрол на средната скорост на пътни превозни средства, движещи се по републиканската пътна мрежа е разработен с помощта на Националното тол управление и е насочен към намаляване на пътния травматизъм в резултат на катастрофи. Проектът се осъществява в партньорство с Министерството на вътрешните работи и Българския институт по метрология към Министерство на икономиката. Целта му е да се подобри пътната безопасност и да се намали броят на пътнотранспортните произшествия, чрез точно измерване на средната скорост и санкциониране на нарушителите от страна на органите на реда.

Проектът все още е в процес на разработка, като в момента се провежда сертификацията на данните от системата от Българския институт по метрология. Целта е да се гарантира, че тя отговаря на всички законови и технически изисквания, за да осигури надежден и ефективен контрол на движението. В момента се извършват тестови замерванията, поясняват експерти в Национално тол управление. Анализът на резултатите от извършен тест в реално време на моментна скорост на Северна скоростна тангента на София показва, че за период от 2 часа, от преминалите общо 200 автомобила, 45 са превишили допустимата максимална скорост на движение. Други нововъведения са насочени към електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, въвеждане на сензори за претегляне на моторни превозни средства и други.