Новини

Заключителна пресконференция по проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Жул Паскин”

На заключителна пресконференция по проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Жул Паскин” бяха представени постигнатите резултати от изпълнението на проекта. Срокът за изпълнение на обекта бе 30 месеца, а сградата бе официално открита в началото на септември.  

Сградата на Синагогата е построена през 1894 година и е вторият по големина еврейски молитвен дом в България след Централната софийска синагога. Тя е изградена изцяло с дарения на еврейски търговци от Видин, както и с подкрепата на евреите от цялото Княжество България. Общата стойност на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Жул Паскин” е малко над 10 милиона лева.

Културен център „Жул Паскин” дава възможност на турстите да се запознаят с историята на Видин след Освобождението и с ролята на еврейската общност в модернизирането на града. „Постигнатите резултати са повод за гордост”, каза заместник-кметът Десислава Тодорова. Интересът към туристическия обект е голям. Доказва го и фактът, че за по-малко от три месеца сградата е посетена от около осем хиляди туристи, над 1000 от които са от чужбина.