Новини

ОИЦ – Видин представи отворените за европейско финансиране процедури

Областният информационен център във Видин представи възможностите за финансиране по няколко процедури. Те са насочени както към микро,малки, средни и големи предприятия, така и към общините. Отворена за кандидатстване е и процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”, а няколко общини от област Видин вече са проявили интерес.

В периода от 27 ноември до 4 декември Областният информационен център организира срещи във всички 11 общини от област Видин, като в четири от тях са проведени и работни срещи с кметовете и общинските експерти. Предложенията за видовете инвестиции ще идват от местните общности, казва още Мариела Савкова. Акцент по време на срещите е поставен и върху бизнеса, тъй като към момента има две отворени за финансиране процедури.

Втората процедура е за внедряване на иновации в предприятията. Тя ще финансира отново мирко, малки и средни фирми или малки дружества със средна пазарна капитализация. Допустимите за финансиране дейности са внедряване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите. Предвиденото финансиране на всяко проектно предложение е от 50 до 500 хиляди за микро предприятия и до 800 хиляди лева за средни предприятия. Крайният срок за кандидатстване е 31 януари следващата година.

От януари 2022 година Областният информационен център е организирал над 50 информационни събития, предоставена е и информация на над 1600 граждани, потърсили отговори на въпроси, свързани с европейското финансиране и развитие.