Новини

Никулден във Видин

С духовно тържество бе почетена паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец в старопрестолния град Видин. Честванията започнаха в навечерието на празника, когато иконата на светеца, придружена с мощи на свети великомъченик Димитър Солунски, бяха тържествено посрещнати. Иконата е дарена от Татяна Попова, родом от Кула, а изработката е на зографа Димчо Димчовски.

Честването на Никулден във Видин започна с архиерейска света литургия, отслужена в едноименния митрополитски храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Светата божествена Литургия бе отслужена от Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, както и с духновници от празнуващия храм. По традиция официалните гости бяха поканени да запалят кандилото на уникалния сребърен светилник под формата на кораб – притежание на видинския храм Свети Николай. Митрополит Даниил пръв запали свещ в сребърното кандило, което е изработено през 1872 година. Обичаят бе почетен още от представители на Община Видин, Регионалното управление на образованието, дарители, банкери, моряци, както и от църковното настоятелство на храма.

От митрополитския храм, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие, което премина през Крайдунавския парк към централния понтон на река Дунав, където бе извършен молебен и осветен курбан за Никулден. Във водата бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. По традиция, от катер на „Гранична полиция”, в реката бе потопена трикратно икона на Свети Николай Чудотворец. В края на тържеството бе раздеден и курбан за здраве и берекет, а от фолклорна студия „Северняци” изнесоха кратка празнична програма.