Новини

Почитаме Свети Николай Чудотворец

Празнична архиерейска света литургия бе отслужена в митрополитския храм „Свети Николай Чудотворец”. Стотици видинчани се стекоха в храма, за да измолят от светеца здраве и благословение.

На шести декември отбелязваме деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е роден в град Патара, Мала Азия. По времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Умира през 342 година в град Мира. Днес митрополитският храм „Свети Николай Чудотворец” отбеляза своя празник. Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил отслужи архиерейска света литурия.

Стотици видинчани се стекоха в митрополитския храм, носещ името на свети Николай Чудотворец, за да запалят свещ и да се помолят за здраве, мир и благоденствие. През 1087 година мощите на светеца са пренесени в Бари, Италия, където се намират и днес, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца. Свети Николай Чудотворец е един от най-почитаните светци у нас и в целия християнски свят, а българите го почитаме и като покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, банкерите, семеен закрилник и пазител на дома.