Новини

Обществено обсъждане на Проекта на Стратегията за развитие на предучилищното и училищното образование 2024 – 2028 г

Регионалното управление на образованието бе домакин на общественото обсъждане на Проекта на Стратегията за развитие на предучилищното и училищното образование за периода 2024 – 2028 година. Представители на образователните институции във Видин одобриха така изготвения проект.

Последната изготвена Стратегия за развитие на образованието в община Видин е от 2011. През годините са извършвани редица нормативни промени. Старият Закон за народната просвета е отменен и от 2016 е действащ Законът за предучилищното и училищното образование, подчерта заместник – кметът Борислава Борисова. Направен е и анализ на силните и слабите страни, който обобщава данните за демографската и социално-икономическата ситуация.

Добро общо състояние на сградния фонд; обновена материална база в детските градини и училищата; завършени или в процес на изпълнение основни и частични ремонти, са сред останалите силни страни в образователния живот във Видин. По време на общественото обсъждане бяха отчетени и слабите страни, сред които: сравнително нисък нетен коефициент на записване на деца в детски градини; застаряващ персонал в детските и учебните заведения; недостиг на учители по специалните предмети в професионалните гимназии.

Всички присъстващи представители на заинтересованите страни се съгласиха с така изготвения Проект на Стратегията на предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде гласуван и от Общинския съвет.