Новини

В Белоградчик пресъздадоха обичаи за Бъдни вечер и Коледа

Пенсионерски клуб „Мадона” – Белоградчик представи традиции за Бъдни вечер и Рождество Христово. Възстановката се проведе в Младежкия дом в града под скалите.

В Белоградчик оживяха обичаите за Бъдни вечер и Коледа, представени от пенсионерки клуб „Мадона” в партньорство с детска градина „Иглика” и Детския комплкес. Гости на тържеството заместник кметовете на община Белоградчик Ангел Боянов и Лозина Николова, както и председателят на местния парламент Ангел Георгиев. Творческият актив на пенсионерки клуб „Мадона” възроди обичаите около огнището и семейната трапеза. Организаторите разказаха и повече за традициите на Бъдни вечер и Рождество Христово.

Докато пресъздаваха обичаите за Бъдни вечер, когато цялото семейство се е събрало около трапезата, домакините разказаха повече и за символиката на постните ястия. „На трапезата трябва да има всичко, което е родила земята – питка – за богатство и късмет; мед – за сладост; чесън – против уроки; ябълки – за здраве. А колко трябва да са постните ястия на трапезата на 24 декември?

От пенсионерски клуб „Мадона” бяха изложили и останали произведения от техния коледен базар. Тази година те бяха част от Коледно – новогодишния базар в града под скалите, като се присъединиха към Младежки клуб „Бъдеще” и тяхната благотворителна кауза „Зарадвай баба и дядо за Коледа”.