Новини

Влизат в сила промени в пенсионното законодателство

С приетия в края на миналата година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, през настоящата 2024-та година влизат в сила някои промени в пенсионното законодателство. Така например от 1 януари минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се увеличава на 933 лева.

За самоосигуряващи се лица се считат и земеделските стопани, тютюнопроизводителите, както и регистрираните лица, извършващи дейност по събиране на гъби и плодове, които се осигуряват изцяло за своя сметка. Така размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж вече е 19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

От 1 юли тази година се предвижда всички пенсии, отпуснати преди първи януари, да бъдат осъвременени с 11% по така нареченото „швейцарско правило”. През настоящата година няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях. Този размер остава същият, какъвто е бил през 2023 година, а именно 3 400 лева. Пламен Георгиев допълва, че изплащането на пенсиите започва на осми януари.