Новини

Продължава благотворителната кампания в подкрепа на църквата в село Каленик

Продължава благотворителна кампания в подкрепа на православния храм „Свети Възнесение Христово” във видинското село Каленик. Няколко са начините, за да се включите в нея – чрез финансови средства, строителни материали или чрез осигуряването на работна ръка.

Църквата „Свети Възнесение Господне” в село Каленик е сред най-старите в региона. Тя е построена преди повече от 110 години с дарения на хора и обществен труд – разказва местният жител Румен Кръстев. По онова време тук са идвали хора от близките населени места, както при отбелязването на големи християнски празници, така и ритуали, като сключването на църковен брак или свето кръщение. През изминалите години обаче са правени само частични ремонти на духовната обител.

Днес обаче православният храм се нуждае от основен ремонт. Поради тази причина местното читалище „Съзнание”, с подкрепата на кметството в населеното място, стартираха благотворителна кампания в подкрепа на духовната обител. Всеки, който има добро сърце, както и възможност и желание да помогне за обновяването на храма в село Каленик, може да го направи на разкритата за целта банкова сметка. Помощ може да бъде оказана и със строителни материали, както и с осигуряването на работна ръка.

Банка ДСК
IBAN: BG28STSA93000024966901
BIC: STSABGSF
Получател: Читалище „Съзнание – 1928”
Основание: Дарение за ремонт на православен храм “Св. Възнесение Христово”, с. Каленик